Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011

γλυκό του κουταλιού κολοκύθα ντολμάς(κουφέτο)



Η κίτρινη κολοκύθα

Τα θρεπτικά της συστατικά
Το έντονο χρώμα της προδίδει την υψηλή της περιεκτικότητα σε β-καροτένιο, το οποίο μετατρέπεται στον οργανισμό μας σε βιταμίνη Α.
Είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών Β1, Β3, Β5, Β6, C.
Είναι πλούσια σε μαγνήσιο, κάλιο και φυτικές ίνες.
Μας δείνει επίσης χαλκό, ω-3 λιπαρά οξέα, αλλά και σύνθετους υδατάνθρακες, όπως το άμυλο.

Πώς ωφελεί την υγεία μας
Το β-καροτένιο, το πιο πλούσιο σε περιεκτικότητα συστατικό της κίτρινης κολοκύθας, διαθέτει εξαιρετικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Συγκεκριμένα, έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων εμποδίζοντας την οξείδωση της χοληστερίνης στο σώμα. Επίσης, λόγω της δράσης του κατά των ελευθέρων ριζών, μειώνει τον κίνδυνο διάφορων μορφών καρκίνου και κυρίως του καρκίνου του εντέρου και του πνεύμονα. Σε πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention», εξετάστηκαν οι διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής 60.000 ενηλίκων στην Κίνα και διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν τρόφιμα πλούσια σε β-καροτένιο είχαν μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα. Όταν στην έρευνα αξιολογήθηκαν και οι καπνιστές, βρέθηκε ότι η ομάδα που έτρωγε τρόφιμα πλούσια σε β-καροτένιο είχε 37% μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα από τους καπνιστές που δεν κατανάλωναν τέτοια τρόφιμα.
Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στην κίτρινη κολοκύθα βοηθούν στην αποβολή μέρους της χοληστερίνης από τον οργανισμό, αλλά και στην αντιμετώπιση της χρόνιας δυσκοιλιότητας αυξάνοντας την κινητικότητα του εντέρου.
Η κατανάλωση κολοκύθας είναι ιδιαιτέρα ευεργετική για όσους υποφέρουν από γαστρικά προβλήματα, γιατί μειώνει την οξύτητα των υγρών του στομάχου. (www.vita.gr)



Ας το  φτιαξουμε:
ΥΛΙΚΑ:
1 κιλο καθαρισμένη κολοκύθα λευκή
1 κιλό ζάχαρη
3 κουταλια σούπας ξινό
1 κλωνάρι αμπαρόριζα
3 κουταλιές ασβέστη διαλυμένες σε 3 λίτρα νερό 

Αφου κόψουμε την κολοκύθα, την καθαρίζουμε από τα σπόρια και την εξωτερική φλούδα.Στη συνέχεια κόβουμε την κολοκύθα ειτε στον ειδικό τρίφτη για κυδώνια ,είτε με ένα μαχαίρι σε ρομβοειδή κομμάτια σαν τηγανιτές πατάτες η με το ειδικο εργαλειο το κοβουμε σε μπαλιτσες.Παίρνουμε τη λεκάνη με το ασβεστόνερο και ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια της κολοκύθας,βάζοντας από πάνω ένα πιάτο για να είναι σκεπασμένα.Τα αφήνουμε για ένα βράδυ η για 3-5 ώρες περίπου.Την επόμενη μέρα τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό και τα βάζουμε  σε κατσαρολα να βρασουν για 10 λεπτα.Πεταμε το νερο και επαναλαμβανουμε τη διαδικασι αλλες 2 φορες ετσι ωστε να ειμαστε σιγουρες οτι δεν εχει μεινει καθολου ασβεστης(προσεχοντας παντα να μην τα παραβρασουμε).Στη συνεχεια (μονο αν εχουμε κανει τις μπαλιτσες)τρυπαμε με ενα σουβλι σε διαφορα σημεια τις μπαλιτσες.Μετα, αφου τα στραγγισουμε, τα βαζουμε για 1 ώρα μέσα σε διάλυμα που έχουμε κάνει με 3 λίτρα νερό και 2 κουταλια ξινό.Στραγγίζουμε την κολοκύθα μας.Βαζουμε σε μια κατσαρολα 1 λιτρο νερο  με 1 κιλό ζαχαρη να βρασει μεχρι να δεσει το σιροπι.Μολις δεσει προσθετουμε την κολοκυθα και αφηνουμε να παρει μια βραση ακομη.Το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε σκεπασμένο έως την άλλη μέρα.Το ξαναβράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι και προσθέτουμε 1 κουταλιά σούπας ξινό για να μη ζαχαρώσει.Στο τέλος προσθέτουμε και την αμπαρόριζα.Οσο είναι ζεστό γεμίζουμε  τα αποστειρωμένα βάζα(αφού προηγουμένως έχουμε αφαιρέσει την αμπαρόριζα) και τα γυρνάμε ανάποδα για 3 ώρες περίπου να σφραγίσουν.
Προαιρετικά:
Παίρνουμε 1 φλυτζάνι αμύγδαλα ωμά,και αφού τα βράσουμε σε λίγο νερό,τα ξεφλουδίζουμε.Τα στεγνώνουμε καλά σε μια πετσέτα και τα προσθέτουμε στο γλυκό μας λίγο πριν το τέλος.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου