Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2013

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΤΟΥΡΣΙ

• 1 μικρό κουνουπίδι, καθαρισμένο από τα φύλλα και χωρισμένο στα μπουκετάκια του
• 4 καρότα κομμένα φέτες
• 1 ματσάκι σέλινο (μόνο τα τρυφερά κλωνάρια και τα φύλλα), χονδροκομμένα
• 4 πιπεριές Φλωρίνης, καθαρισμένες από σπόρια και κοτσάνια και κομμένες σε ροδέλες
Για την άλμη: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το 2 lit.χλιαρό νερό, προσθέτω  πρώτα 2 - 3 κουτ. σούπας αλάτι και ανακατεύω για να διαλυθεί. Βάζω μετά στο νερό ένα ωμό αυγό: η ιδανική αναλογία αλατιού-νερού είναι όταν το αυγό δεν βουλιάξει και η μύτη του εξέχει από το νερό με διάμετρο περίπου 1 εκατοστό. Αν το αυγό βουλιάζει προσθέτω κι άλλο αλάτι, ενώ αν εξέχει περισσότερο ρίχνω λίγο ακόμη νερό. Μετά βγάζω το αυγό και ρίχνω τα υπόλοιπα υλικά της άλμης, δηλαδή το ξινό, τη ζάχαρη και το ξίδι και ανακατεύω καλά. Αφήνω την άλμη κατά μέρος μέχρι να διαλυθουν.

Για το τουρσί: Βάζω νερό να βράσει σε μια μεγάλη κατσαρόλα και όταν κοχλάσει ρίχνω τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού. Μόλις το νερό ξαναπάρει βράση μετράω 3 λεπτά μέχρι να ζεματιστεί το κουνουπίδι και το βγάζω με μια τρυπητή κουτάλα. Προσοχή! Το κουνουπίδι δεν πρέπει να μαλακώσει, απλά να ζεματιστεί. Στο ίδιο νερό ρίχνω τις φέτες καρότου πρώτα για 4 λεπτά και μετά τις ροδέλες πιπεριάς και τις ζεματίζω κι αυτές για 1-2 λεπτά. Τις βγάζω με τρυπητή κουτάλα και τις ανακατεύω σε ένα μπολ μαζί με τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού. Γεμίζω τα βάζα με το τουρσί ,ρίχνω μέσα την άλμη ,σφραγίζω τα καπάκια και αφήνω για 10 ημέρες να δέσουν οι γεύσεις.Αν θέλουμε να τα διατηρήσουμε εκτός ψυγείου για πολύ καιρό μπορούμε να κάνουμε κονσερβοποίηση.Αφού κλείσουμε με τα καπάκια τα βαζα,βάζουμε σε μια κατσαρολα μία πετσέτα καθαρή,τοποθετουμε τα βάζα μας(να μην ακουμπάνε μεταξύ τους),ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα νερό ζεστό και βραζουμε για 15 λεπτα (από τη στιγμή που ξεκινάει ο βρασμός).

Βγάζουμε προσεκτικά τα βάζα με μία πετσέτα ,σφίγγουμε το καπάκι λίγο ακόμα και αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν καλά.Βεβαιωνομαστε   αν τα καπάκια μας   έχουν καμπυλώσει προς τα μέσα(σημάδι καλού σφραγίσματος).Αφήνουμε σε ένα ντουλάπι και τα ελέγχουμε για μερικές ημέρες .Τα αποθηκεύουμε σε σκοτεινο δροσερό μέρος . 
Λεπτομερεια:μετα απο καιρο το τουρσι παιρνει χρωμα απο τις πιπεριες,γι αυτο αν θελουμε τις παραλειπουμε


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου